Naar hoofdinhoud
Drakenboot-varen
  1. Home
  2. Race
  3. Info voor teams

Info voor teams

Durft jouw team de strijd aan te gaan tijdens de Remeha Drakenbootrace? Een goede voorbereiding is het halve werk. Tijd dus voor wat info en tips, voordat jullie de boot in stappen!

Team

Elk drakenbootteam bestaat uit 16 peddelaars en 1 trommelaar. Alle peddelaars zitten met z’n tweeën naast elkaar op de bankjes in de boot. De organisatie zorgt op elke boot voor een ervaren stuurman/vrouw. Je hebt dus 17 man nodig om een team te vormen, maar enkele reserve teamleden zijn ook altijd fijn!

De race

Elk team vaart 3x in de voorrondes, in een uitdagende sprint van 250 meter. Na de voorrondes worden alle gevaren tijden bij elkaar opgeteld. Per klassement gaan de 6 snelste teams door naar de halve finale, en vervolgens varen de snelste 3 teams in de zinderende finale.

Het startsein van de eerste race is om 11.00 uur. Afhankelijk van het aantal teams dat meedoet, start de finale rond 18.00/19.00 uur.

Klassement

Bij de bedrijvenrace op zaterdag kun je je inschrijven voor de Open klasse, waarbij de verdeling van het aantal mannen/vrouwen in de boot niet uitmaakt. Of voor de Mix klasse, als je elke race met minimaal 8 vrouwelijke peddelaars vaart. Op zondag is er een apart klassement voor buurten en een klassement voor verenigingen.

Geen ervaring? Geen probleem!

Help! Je wilt meedoen, maar je hebt geen ervaring? Geen probleem! Drakenbootvaren is niet moeilijk. Iedereen boven de 16 jaar en die kan zwemmen mag meedoen. Achterop de drakenboot staat een ervaren stuurman/vrouw die de boot bestuurt met de stuurpeddel en het team instrueert. Voor je instapt krijgt je team eerst een uitgebreide uitleg van de stuurman/vrouw. Daarna wordt tijdens het opvaren naar de start alles even geoefend. Varend richting de start krijg je zo de slag al snel te pakken. Voor je het weet zit je vol adrenaline en vaar je zo hard als je kan om te winnen!

Teamlijst & bootindeling

Jullie gaan natuurlijk voor de beste indeling op de boot. Download hier de teamlijst en bootindeling en lever deze voor de eerste wedstrijd ingevuld in bij de Infostand. Een handig hulpmiddel om te bepalen wat de beste, gelijkmatige en stabielste verdeling is.

Calculator beste boot-indeling

Het aller-handigst is om deze handige calculator te gebruiken om voor de beste bootindeling te zorgen, gemaakt door één van de stuurmannen. Je vult de namen en gewichten van de teamleden in, en het programma rekent de allerbeste boot-indeling voor je uit! Op die manier is het gewicht in de boot optimaal verdeeld, ligt de boot het meest stabiel en zo vaar je het snelst én meest veilig naar de finish!

Tips & instructies

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bekijk dus snel de handige tips en instructies van de stuurmannen en de checklist veilig varen. Kijk met het team ook gelijk naar de korte en duidelijke instructiefilm. En dan staat niets jullie meer in de weg om zo snel mogelijk de finish te halen!

Inschrijven, sponsoren en prijzen

Zie jij het wel zitten om te sponsoren, denk je na over deelnemen aan de race of ben je benieuwd naar alle mogelijkheden en niet te vergeten de prijzen? Kijk dan hier voor meer informatie!

Prijzen & Waxx award

Voor de snelste teams is er natuurlijk de eeuwige roem, maar er staan nog meer leuke prijzen, fonkelende medailles en een mooie wisselbeker klaar voor een plekje in de prijzenkast. En dat is niet alles! Want het team dat alles uit de kast heeft getrokken voor de meest bijzondere outfit, wint de felbegeerde Waxx Award!

Wedstrijdschema

Dolgraag weten wie de tegenstander is en hoe laat jullie aan de groepsyell moeten beginnen? In aanloop naar het Drakenbootfestival delen we de wedstrijdschema's op onze site.

Blijf op de hoogte via Drakentijd

Ben jij ook zo benieuwd naar alle tussenstanden en uitslagen? Volg dan www.drakentijd.nl op de voet voor alle actuele info over de drakenbootraces.

Eigen consumpties

Het meebrengen van eigen consumpties naar het festivalterrein is niet toegestaan. Er zijn diverse barren en heel veel foodtrucks met allemaal lekkere hapjes en maaltijden, gezond en minder gezond, vega of juist niet, er is genoeg keus!

Munten

Betalen tijdens het festival is super simpel. Dat doe je bij de barren en foodtrucks met de Drakenboot consumptiemunt. Je koopt ze met pin of briefgeld bij de muntautomaten op het terrein.

Promotie bedrijven

Wil jij een promotieactie doen tijdens het festival? Denk aan flyeren, eigen meubilair meenemen of iets compleet anders? Er is best wat mogelijk! Maar is er altijd een promotievergunning voor nodig. Die draag je tijdens het festival goed zichtbaar bij jou, zodat ook de beveiliging weet wat de afspraken zijn. Natuurlijk maken we ook afspraken over de logistiek. Vraag de vergunning hier aan!

Deelnemerstent zondag

Er zijn verschillende bedrijven die op zaterdag hun eigen deelnemerstent op het hoofdterrein hebben staan. Elke tent die op zondag niet meer gebruikt wordt, wordt op zondag gratis beschikbaar gesteld aan teams die op zondag meedoen aan een drakenbootrace. Let op! Reserveren kan niet, dus wie het eerste komt, wie het eerste maalt. Het meenemen van je eigen (party)tent mag helaas niet, vanwege de veiligheidseisen.

Reglementen