Naar hoofdinhoud
Race-RH-2364
  1. Home
  2. Race
  3. Drakenbootvaren

Drakenbootvaren

Maak kennis met een drakenboot! Drakenboten zijn 12,5 meter lang en 1 meter breed en hebben een drakenkop en staart, beschilderd met drakenschubben. De schitterende Chinese drakenboten die je tijdens het Drakenbootfestival spot, zijn van DragonFun.

Team

Elk drakenbootteam bestaat uit 16 peddelaars en 1 trommelaar. Alle peddelaars zitten met z’n tweeën naast elkaar op de bankjes in de boot. De organisatie zorgt op elke boot voor een ervaren stuurman/vrouw. Je hebt dus 17 man nodig om een team te vormen, maar enkele reserve teamleden zijn ook altijd fijn!

De race

Elk team vaart 3x in de voorrondes, in een uitdagende sprint van 250 meter. Na de voorrondes worden alle gevaren tijden bij elkaar opgeteld. Per klassement gaan de 6 snelste teams door naar de halve finale, en vervolgens varen de snelste 3 teams in de zinderende finale.

Het startsein van de eerste race is om 11.00 uur in de ochtend. Afhankelijk van het aantal teams dat meedoet, start de finale rond 18.00/19.00 uur.

Klassement

Bij de bedrijvenrace op zaterdag kun je je inschrijven voor de Open klasse, waarbij de verdeling van het aantal mannen/vrouwen in de boot niet uitmaakt. Of voor de Mix klasse, als je elke race met minimaal 8 vrouwelijke peddelaars vaart.

Op zondag is er een apart klassement voor buurten en een klassement voor verenigingen.

Samen voor de winst

De 2 peddelaars vooraan bepalen het ritme en tempo. De trommelaar slaat op de trom, in het ritme van de voorste peddelaars. Aan de rest van de team de taak om dit tempo te volgen met het peddelen. Achterop staat een ervaren stuurman/vrouw van de organisatie, die de boot bestuurt met de stuurpeddel en het team instrueert om de overwinning binnen te slepen. Boven alles is het gelijktijdig insteken van de peddels heel belangrijk. En verder natuurlijk kracht voor de snelheid. Drakenbootvaren is een echte teamsport! Varen jullie als eerste over de finish?

Yoran fotografie 1807

Geen ervaring nodig!

Help! Je wilt meedoen, maar je hebt geen ervaring. Geen probleem! Drakenbootvaren is niet moeilijk. Iedereen boven de 16 jaar en die kan zwemmen mag meedoen. Als je instapt krijg je eerst een uitgebreide uitleg van de stuurman/vrouw. Tijdens het opvaren naar de start kan je team al even oefenen en zo heb je de slag al snel te pakken. Voor je het weet zit je vol adrenaline en vaar je zo hard als je kan om te winnen!

Yoran Fotografie 8404

Bekijk de tips!

Doe jij mee aan de drakenbootrace? Bekijk dan met je team de korte instructiefilm. Zo krijg je alvast een hoop tips met de fijne kneepjes van het drakenbootvaren. Voor je het weet vaar jij snel en veilig naar de finish! Check de instructiefilm!

Drakenkop-Yoran-Fotografie-8447

Geschiedenis

Drakenbootvaren is al meer dan 2000 jaar oud! De sport is ontstaan in China als vruchtbaarheidsritueel voor de gewassen. Inmiddels zijn er zelfs wereldkampioenschappen en is het wereldwijd een sport. Hoe gaaf! In Nederland begon het drakenbootvaren in 1989 tijdens SAIL 90. Er zijn een paar Nederlandse wedstrijdteam die wekelijks trainen en meedoen aan de NK/EK/WK.